יום הולדת 150 לביאליק
מביאליק, רחל, נתן אלתרמן ונתן יונתן ועד אלון אולארצ'יק - על החיבור לשירה המולחנת ושירי הזמר והילדים של מיטב המשוררות והמשוררים
שלושה ימים מרוכזים של מפגשים עם טובי המשוררים, סופרים, חוקרי ספרות ומלחינים
פרידה משלושה ענקי תרבות - הסופר מאיר שלו, המשורר מאיר ויזלטיר והעורך עוזי שביט
3-1 ביוני 2023
מטולה
בית הקונפדרציה בירושלים יציין השנה 26 שנים לפסטיבל השירה במטולה.
מאז נוסד ביוזמתו ובניהולו של בית הקונפדרציה והעומד בראשו, אפי בניה, הפך הפסטיבל לאירוע השירה הגדול והחשוב בישראל.
הפסטיבל, שיתקיים במטולה בסוף השבוע שלאחר חג השבועות, בתאריכים 3-1 ביוני, הוא ספינת הדגל של השירה הישראלית והבמה המרכזית המכנסת תחת כנפיה זה רבע מאה את מיטב הקולות בשירה העכשווית. השנה מציע הפסטיבל שלושה ימים של מפגשים, מלאים במיטב היצירה העברית.
בני ציפר ושירי לב-ארי, המנהלים האמנותיים של הפסטיבל: ״אנחנו מרגישים את כובד האחריות המוטלת עלינו לייצג בפסטיבל מרכזי וממלכתי כזה את מירב הקולות והזרמים בשירה ובתרבות העברית ולא להזניח גם את אלה שבזכותם הגענו עד הלום – משוררי העבר. הצלחנו להביא לבמה אחת גוונים מרובים ושונים כל כך של משוררים ולהרכיב קואליציה ספרותית רחבה ככל האפשר. הבעיה היחידה בפסטיבל הזה היא שהקהל ייאלץ להתלבט לאיזה אירוע לרוץ קודם ועל מה לוותר בצער, מתוך השפע העצום של האירועים והמפגשים״.
כאמור, הפסטיבל יוקדש השנה לקשר ההדוק הקיים בתרבות העברית המודרנית בין השירה הכתובה לשירה המולחנת.
תחת הכותרת "ויתפוס עגבנית ויצא במחול" יוקדש אירוע הפתיחה לחיים נחמן ביאליק במלאת 150 למותו. ביאליק כתב לצד יצירתו ה"רצינית" שירת עם ושירת ילדים רצינית לא פחות. במחווה לכבודו ישתתפו גדולי חוקרי ביאליק בימינו ובהם פרופ' דן מירון ופרופ' אריאל הירשפלד, הסופר חיים באר, המשורר זוכה פרס ישראל ארז ביטון והמשוררות אפרת מישורי וחדוה הרכבי, שיקראו משיריהם, שנכתבו בהשראה ישירה או עקיפה של ביאליק.
הפסטיבל יינעל חגיגית בציון 100 שנה להולדתו של חיים גורי, שדמותו ויצירתו מעולם לא היו כה רלוונטיות לשיח הציבורי בישראל. באירוע ישתתפו בתו של המשורר, יעל גורי, והמשוררים אגי משעול, רוני סומק, ארז ביטון ופרופ' נילי כהן.
באירוע "בא לשכונה בחור חדש" יתקיים מפגש עם אלון אולארצ'יק, הילד העולה מפולין שכתב שירים שהיו לפסקול של הישראליות. הוא יספר על דרכו הנפרשת על פני 50 שנה, שהטביעו חותמן על התפתחות הזמר העברי ועל ספר שיריו הראשון שיראה אור בקרוב.
במרכזם של כמה אירועים נוספים השופכים אור על הקשר בין שירה כתובה לשירה המולחנת יעמדו רחל המשוררת, יעקב שבתאי והצד הפחות ידוע שלו ככותב שירים ופזמונים, שחלקם הפכו לחלק מהדנ"א של ההווי הישראלי, נתן יונתן שהשנה מלאו 20 שנה למותו, והמשורר נתן אלתרמן וקסם שירי הזמר שלו.
הפסטיבל יקיים השנה שלושה אירועים לזכר אלה שהלכו השנה לעולמם אך יישארו אתנו תמיד: מאיר ויזלטיר, שהיה אורח הפסטיבל בשנה שעברה והוזמן שוב, אך מותו הלא צפוי הטיל את עולם הספרות ליגון גדול, מאיר שלו, שאף הוא התארח בפסטיבל רק בשנה החולפת ועתה יתקיים לזכרו רב שיח בהשתתפות הסופר חיים באר, פרופ' ניצה בן דב, המשורר ועורך המוסף לספרות של "ידיעות אחרונות", אלעד זרט והיוצר יולי שפירא, עוזי שביט, שהיה גדול אוהביה ונאמניה של השירה העברית, חוקר תורת המשקלים ומנכ"ל הוצאת הקיבוץ המאוחד. במחווה לזכרו ישתתפו חבריו ועמיתיו פרופ' דן מירון, מוקי צור ופרופ' ניצה בן דב, העורכת נגה אלבלך והמשוררים אפרת מישורי, אשר רייך, אגי משעול ואלחנן ניר.
בשיחה אחד על אחד עם בני ציפר יספר הסופר הגדול חיים באר, השייך לדור הנפילים ההולך ונעלם של שנות השבעים, על יצירתו ועל חייו בעולם משתנה, שבו הזיכרונות מן העבר ממלאים את דמיונו יותר מהמציאות המדכאת אותו.
ברוח הזמנים יקיים הפסטיבל מפגש סביב ספרה החדש והמהפכני של פרופ' נילי כהן, כלת פרס ישראל לחקר המשפט, המגלה עד כמה קצרה הדרך בין ספרות, שירה ועולם המשפט, ועד כמה דומות הדילמות המעסיקות משוררים ומשפטנים. באירוע נוסף בהשתתפותה של פרופ' נילי כהן תעמוד השאלה מה צריכה לעשות השירה נגד דיקטטורה וצנזורה ומה יש לעשות בעידן של הגבלת חירות הביטוי.
לראשונה בתולדותיו יקיים הפסטיבל אירוע המוקדש לתולדות השירה הקווירית בישראל בהנחייתו של דותן ברום, שחקר את יוצרי העבר שלא יכלו לצאת מהארון ונאלצו להתכחש לנטייתם המינית. אליו יצטרפו סתיו אתלן, משוררת טרנסג'נדרית והמתרגם, המשורר וחוקר התרגום רונן סוניס, שיביא דוגמאות מהשירה הלהט"בית העולמית.
מספר אירועים בפסטיבל יעסקו בשירה המזרחית עכשיו ובפרספקטיבה של זמן: "לא מתקרבנים" עם דוד ניאו בוחבוט מהמשוררים המתנגדים לתיוג על פי עדה ומוצא ומבקש ששירתו תדבר בעד עצמה, מפגש פסגה של משוררים מהבולטים מדור המקימים ודור ההמשך של "ערס פואטיקה" ומפגשים שבמרכזם המשוררות מירי בן שמחון, בעקבות רשימה שלה שנמצאה לאחרונה בעיזבונה, וויקי שירן, האמא של הפמיניזם המזרחי .
הפסטיבל יציין 20 שנה למותו של נתן יונתן, ויקיים מחוות למוקי צור, מורה הדרך הגדול לשירת החלוציות האבודה, במלאת לו 85 ולמשוררים ארז ביטון, אשר רייך, ואפרת מישורי.
עוד אירועים בפסטיבל: "על אהבות מסתוריות ומכתבים גנוזים "- האם כתבים ומכתבים גנוזים חשובים להבנת יצירתם של משוררים או שמא מדובר במציצנות; "נוירופואטיקה", על נקודות המפגש בין מדע המוח לדמיון הפואטי; עשרים שנים ועודני נער יתום: מפגש בוקר עם הרב והמשורר אלחנן ניר; "בין העברית והרוסית" עם ענת לוין ואלכס אפשטיין; 100 שנה להולדתה של ויסלבה שימבורסקה; "רבותי, הפואמה חוזרת" עם המשוררים דניאל ברוק, מיטל נסים והדרה לוין ארדי; מאה שנה להולדתו של עוזי אורנן, חבר תנועת הכנענים; על המתמטיקה של השירה עם המשורר פיליפ רוזנאו; מפגש עם המשוררת עופרה עופר אורן על ספרה "מה קרה להגר באילת"; שיחה על ציור ושירה והקשר ביניהם עם חוקר השירה אריאל הירשפלד והצייר יונתן הירשפלד; מפגש עם משוררים המלהטטים על קו הגבול שבין השירה והפרוזה; אירוע לציון 100 שנה לספר השירים "לפני השער האפל" של דוד פוגל; מפגשים על יצירתם עם המשוררים רוני סומק, ענת קוריאל, חדוה הרכבי; דואט חרדי: על פניה האחרות של החרדיות עם אסתי ביטון שושן ועדן אביטבול ; אהרן שבתאי במפגש עם רועי חסן; אברהם בלבן על שיטוטים ושירת תל אביב; אגי משעול על ההומור כנשק נשי; דיון נוקב על מצב השירה עם עורכי מדורי ספרות בתקשורת ועורכי הוצאות ספרים; אירוע המוקדש לשני כוהני המוזיקה הגדולים, בוב דילן וליאונרד כהן; וברוח המסורת של הפסטיבל יוקדש ליל השבת לעיון רוחני ויהודי בשירה עם המשורר מירון ח. איזקסון ואורחים.
את אירועי הפסטיבל ילוו חמשת המוזיקאים המוכשרים ישראל ברייט, גלי אלון, יאיר דלאל, עמנואל יצחק לוי ואושי מסלה והרכב אזובי הקיר.
הפסטיבל מתקיים בתמיכת משרד התרבות והספורט, מפעל הפיס לתרבות ואמנות, מועצת מטולה וקק"ל. תוכנית הפסטיבל באתר בית הקונפדרציה: http://www.confederationhouse.org
פרטים: 02-5399360, הכניסה לאירועי הפסטיבל ללא תשלום, על בסיס מקום פנוי.
לנוחותך - מצ"ב תוכנית מפורטת של הפסטיבל
יום חמישי, 1.6
18:00-17:00, בית הראשונים
שְׁאֵרִית הָרַחַשׁ: מחווה למוקי צור
ערב מחווה למוקי צור, מורה הדרך הגדול לשירת החלוציות האבודה, במלאת לו 85.
אין עוד אדם שהקדיש את חייו לשימורו של הניצוץ החלוצי בישראליות ולאיסוף הקולות המושתקים של המפעל הציוני כפי שעשה ההיסטוריון והמחנך מוקי צור. אהבתו הגדולה היתה מאז ומעולם שירת רחל, ולה הקדיש שורה ארוכה של יצירות. מוקי צור יספר על רחל המשוררת, שלא חדלה להיות מקור השראה עבורו גם יותר מ-90 שנה אחרי מותה, ועל לאה גולדברג, שאותה זכה להכיר אישית. במפגש ישתתפו חוקרת הספרות והמשוררת ד"ר אורית מיטל, הרבה זהר אופז ליפסקי, המשוררת ענת לוין והמשורר וחוקר הספרות העברית פרופ' אברהם בלבן.
מנחה: שירי לב-ארי
מוזיקה: גלי אלון
----
18:00-17:00, הספרייה
אמש נבחרתי לנשיא צרפת: משוררים מלהטטים על קו הגבול שבין השירה והפרוזה
אלכס אפשטיין הוא יוצר המשתעשע בלי הרף בצורות ובפורמטים. ספרו האחרון "אלף ואחד עגורים" הוא ספר מיניאטורי בכתב יד שיצא, כמו קודמו "יד ראשונה מסופר", במהדורה דיגיטלית וידנית במקביל. עולמו הוא עולם הפנטסיה הסוריאליסטית של עידן המחשבים. אורי הולנדר, משורר, פסנתרן וחוקר ספרות, כותב שירה סוריאליסטית בפרוזה, המותירה את הקורא פעור פה לעתים. הסופרת עופרה עופר אורן כתבה רומן שירה ב-336 סונטות על אונס שהתרחש בצה"ל בשנות השישים. המוזיקאית והמשוררת הדרה לוין ארדי כתבה ספר "שירה-פרוזי" כהגדרתה, המשלב שירה, פרוזה, הגיגים וקטעי ממוארים. המשורר והמוזיקאי משה אוחיון כתב שירים רבים בפרוזה, המתייחסים לחוויית ההוראה בסדנאות הכתיבה לתלמידי בית ספר יסודי. חמשת המשוררים יקראו מיצירותיהם וישוחחו על הסיכוי להשמיע קול מקורי בעידן הדיגיטלי.
מנחה: אמיר חרש
מוזיקה: ישראל ברייט
---
19:15-18:15, בית הראשונים
לא רק "זיכרון דברים": השירים של יעקב שבתאי
יציאתה לאור של הביוגרפיה המונומנטלית של עדו בסוק על יעקב שבתאי היא הזדמנות לדבר על יצירתו המרתקת של שבתאי ועל הצד הפחות ידוע שלו ככותב שירים ופזמונים, מהם שנעשו חלק מהדנ"א של ההווי הישראלי. אלמנתו של שבתאי, עדנה שבתאי, תספר על צמיחתו כאייקון ישראלי לצד החלק הנסתר והלא אופייני שביצירתו – תרגום מיידיש. אחיו, המשורר אהרן שבתאי, יספר זיכרונות על אחיו ויקרא שירים שכתב עליו. פרופ' ניצה בן דב, זוכת פרס ישראל לחקר הספרות, תדבר על כמה מדמויות המפתח בספריו של שבתאי. עוד ישוחחו על הביוגרפיה פרופ' אריאל הירשפלד, עורך הספר, ופרופ' דן מירון, שעבד עם עדנה שבתאי על ההוצאה והעריכה של הרומן הלא גמור "סוף דבר", ויעלה זיכרונות מעבודתם המשותפת.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: ישראל ברייט
----
19:15-18:15, הספרייה
החיים נסבלים, לפעמים: מאה שנה להולדתה של ויסלבה שימבורסקה
"אני מעדיפה קולנוע./ אני מעדיפה חתולים./ אני מעדיפה את עצמי מחבבת אנשים/ על פני עצמי אוהבת אנושות", כתבה המשוררת הפולניה האהובה והמצוטטת כל כך ויסלבה שימבורסקה, ששירתה מלאת חיות ורלוונטיות גם היום, יותר מעשור אחרי מותה. יולי שפירא, מיוצרי המופע "המגירות של שימבורסקה", ישוחח עם רוני סומק, אורין רוזנר ופיליפ רוזנאו, ועם המשורר והמתרגם רפי וייכרט, שאחראי על רבים ונפלאים מתרגומי שיריה לעברית.
מנחה: רפי וייכרט
מוזיקה: גלי אלון
----
21:45-20:30, בית הראשונים
אירוע פתיחה: ביאליק בן 150 והוא עדיין מרקד ושר
שירתו של חיים נחמן ביאליק היא מעיין שופע של עניין וסקרנות גם בשנת ה-150 להולדתו. אחד החלקים המרתקים ביותר ביצירתו הוא מה שכינה "שירי עם" ושירי הילדים, שם שיקע בין השאר משמעויות עמוקות ולפעמים גם אלמנטים מחייו האישיים, יותר מאשר בשיריו הלאומיים הרציניים. גדולי חוקרי ביאליק בימינו, פרופ' דן מירון ופרופ' אריאל הירשפלד, ישוחחו על כל אלה ועל עוד כמה מצדדיו הנסתרים של המשורר הלאומי. לצדם ידבר על ביאליק הסופר חיים באר, שכתב את ספרו "גם אהבתם גם שנאתם" על היחסים בין ביאליק לעגנון, המשורר זוכה פרס ישראל ארז ביטון והמשוררות אפרת מישורי וחדוה הרכבי יקראו משיריהם, שנכתבו בהשראה ישירה או עקיפה של ביאליק.
הנחיה: שירי לב-ארי, בני ציפר
מוזיקה: ישראל ברייט, אושי מסלה
----
23:00-22:00, בית הראשונים
המשוטטים של תל אביב
זה יותר מעשור כותב המשורר וחוקר הספרות אברהם בלבן את טורו "רשימות תל אביביות" בעיתון "הארץ", המחבר מדי שבוע בין מראות העיר, אנשיה, רחובותיה וצמחייתה לבין השירים שנכתבו על תל אביב. בלבן יקרא שירים שכתב על העיר, ויעלה את זכרו של אחד המובהקים שבמשוררי תל אביב, מאיר ויזלטיר, שהלך לעולמו השנה. המשוררת אורין רוזנר תקרא את שיר הפרידה שלה מתל אביב ושירים אורבניים נוספים, ולצדה לורן מילק, משוררת ומוזיקאית, שתקרא משיריה העוסקים במיניות, פגיעות והעיר הגדולה.
מנחה: שירי לב-ארי
מוזיקה: גלי אלון
-----
23:00-22:00, הספרייה
מה קרה להגר באילת? עופרה עופר אורן מדברת בסונטות
המשוררת עופרה עופר אורן נושאת בתוכה טראומה שאין לה מרפא, שאותה חשפה בגיל מאוחר- היא היתה קורבן לגילוי עריות מצד אביה, יוסף עופר, מראשוני הטייסים בחיל האוויר. מי שעסקה רוב חייה בהוראה וכתבה לצד עבודתה ספרי מתח, רומאנים ושירה, פרצה השנה ביצירה חדשנית לגמרי המשלבת סיפורת ושירה – הרומן "מה קרה להגר באילת", מורכב מ-336 סונטות ומספר על מקרה אונס של חיילת בצה"ל בשנות השישים.
עופר אורן תספר על עצמה ועל כתיבתה ותשוחח עם לורן מילק, שתקרא משירתה שלה ותדבר על טראומות וייסורי משפחה.
מנחה: סתיו אתלן
מוזיקה: אושי מסלה
-----
24:15-23:15, הספרייה
מלא חשמל צעיר: אגדת קיץ בשלוש עונות
אפרת מישורי טילטלה את עולם השירה הישראלי בסוף שנות התשעים עם מופעים חלוציים וקריאה בקצב הטראנס. הסירוב להזדקן, החיפוש אחר פנטסיית האהבה הפיסית של הגבר כדי להרגיש בחיים, הם הנושאים של הפואמה רבת התפניות העלילתיות שהיא כותבת עתה, הנקראת "מישל, אגדת קיץ - טרילוגיה בארבע עונות". הפואמה מספרת על התאהבות עזה ואינטנסיבית במישל, שליח של וולט, ובפרשת יחסיהם מלאי התשוקה, שכולה הווה. כהרגלה, אפרת מישורי אינה "קוראת" את שיריה, אלא מבצעת, משחקת ומנגנת אותם במטרה להעביר את האש הפנימית שלה לצופים. מישורי תשוחח עם שלומי חתוכה, משורר בעל רגישות רבה למעשה הלשוני בשירה ולאופן הקראתו. את המופע ילווה המוזיקאי, המשורר והמחזאי עמנואל יצחק לוי.
מנחה: שלומי חתוכה
מוזיקה: עמנואל יצחק לוי
----
יום שישי, 2.6
10:00-09:00, בית הראשונים
"אינני יהודי. אזרחותי הישראלית היא מכוח הלידה והישיבה בארץ": מאה שנה להולדתו של עוזי אורנן
הבלשן והמשורר עוזי אורנן, חבר תנועת הכנענים ואחיו של המשורר יונתן רטוש, הלך לעולמו השנה בגיל 99. אורנן כתב שירת אהבה נפלאה לארץ ולעברית, שהתפרסמה בספר שיריו "נטיות". בין השאר כתב גם הצעה להמנון ישראלי חדש המסתיים במלים "חוקים מלאים וצודקים לכל פרט / זאת האמת! עולה על כל דת".
האם עם מותו הקיץ סופית הקץ על רעיון הכנעניות? או שמא רוח תנועת "העברים הצעירים" נועדה ללוות אותנו הלאה? על המרדנות והחידוש שהביאו חברי קבוצת הכנענים לתרבות הישראלית ידבר פרופ' דן לאור, שחקר וכתב ספר על התופעה הכנענית, עם אהרן שבתאי, שיקרא כמה משיריו האייקוניים העוסקים בחילוניות, והמשוררת חדוה הרכבי שתקרא משיריה המתכתבים – אולי – עם הקצביות ה"כנענית" של יונתן רטוש.
מנחה: אורית מיטל
מוזיקה: ישראל ברייט
-----
10:00-09:00, הספרייה
"נורא התביישנו בשפה של הורינו": ענת לוין ואלכס אפשטיין בין העברית לרוסית
המשוררת ענת לוין נולדה להורים דוברי רוסית וגדלה בבית שלא קראו בו ספרים ולא התייחסו לשפה. השירה עזרה לה להתמודד עם הפער בין השפה שבחוץ והשפה הפנימית, השפה של הרגש הראשוני. החל מספרה "אנה מסתובבת לאט", עבור בקובץ "מפה לפה" וכלה ברומן "הארכיברית" היא מתחבטת ומתייסרת בשאלות של שפה כאפשרות לקשר ולהבעת רגשות, ומה שמתרחש כשהכלי הזה פגום.
עד כמה גם הבחירה של אלכס אפשטיין, יליד לנינגרד, להתמחות בז'אנר הסיפור הקצרצר, האבסורדי, הפרדוקסלי, נובעת מאותה טראומה לשונית של חיים בין שתי שפות, שפת הבית ושפת החוץ? השניים יקראו משיריהם וישוחחו על הסיפור המושתק של בני העולים מברית המועצות לשעבר.
מנחה: דניאל ברוק
מוזיקה: אושי מסלה
----
10:00-09:00, חצר אנטלר
דואט חרדי: פניה האחרות של החרדיות
אסתי ביטון שושן היא ילידת צפת, אם לארבעה, בוגרת סמינר בית יעקב בבני ברק, פעילה חברתית ומייסדת תנועת "נבחרות" למען ייצוג נשים חרדיות בפוליטיקה. ספר שיריה הראשון "זימרת קרני האור המתנפצות" זכה לתהודה, במיוחד לאחר פרסום שורות השיר "בַּמַּחְלָקָה לְמִגְדָּר/ אֵין רַחֲמִים, שָׁם/ מְפָרְקִים מִבְנִים,/ מְכַבְּסִים אֶת הַתִּקְווֹת בְּבֹרִית/ וְלֹא תּוֹלִים אוֹתָן יוֹתֵר/ (אוּלַי רַק עַל גַּרְדֹּם)".
עדן אביטבול נולד בקריית משה בירושלים וגדל בפסגת זאב, תלמיד ישיבה, אקטיביסט, מכותבי סדרת הטלויזיה "שבאבניקים", משורר. ספר שיריו הראשון נקרא "נועדנו לגדולות אחרות".
השניים יקראו משיריהם וישוחחו על השאלה האם אמנם היצירה החרדית היא הדבר הבא בספרות הישראלית, ועד כמה חופשי היוצר החרדי להביע את אשר על לבו בחופשיות.
מנחה: מירון ח. איזקסון
----
11:15-10:15, בית הראשונים
זוכרים את עוזי שביט
עוזי שביט היה אולי גדול אוהביה ונאמניה של השירה העברית, הן זו הקלאסית והן זו החדשה. היתה לו אמונה מלאה בחשיבות השירה כגורם משפיע על החברה, והוא הקדיש לה את חייו כחוקר של תורת המשקלים וכמנכ"ל הוצאת הקיבוץ המאוחד, בית הגידול המרכזי של מיטב השירה הישראלית. מותו השנה השאיר קהילה מיותמת של משוררים ועמיתים לחקר הספרות שהוא היה להם אח ואב. במחווה לזכרו ישתתפו חבריו ועמיתיו פרופ' דן מירון, מוקי צור ופרופ' ניצה בן דב, העורכת נגה אלבלך, ממשיכת דרכו בהוצאה, והמשוררים אפרת מישורי, ארז ביטון, אשר רייך, אגי משעול ואלחנן ניר, שהוציאו לאור את מיטב שירתם תחת שרביטו של שביט.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: הרכב אזובי הקיר
----
11:15-10:15, הספרייה
אורחות נוטות ללון: נשים ומקומן בשירה העכשווית
בספר שיריה החדש, "לוטשת אין", ד"ר אורית מיטל באה חשבון עם חייה ולוכדת את לב הקוראים בלשון צלולה, ציורית ואינטימית. בעשור האחרון מוכרת מיטל גם כמנהלת בית עגנון, והשנה יזמה את הפרויקט "אורחת נוטה ללון", הבא לעשות צדק היסטורי עם סופרות ומשוררות שלא זכו לשימור בתיהן וחדרי עבודתן.
כמוה, גם המשוררת שלומית נעים נאור התבלטה כקול נשי בוטח בספריה "אין לדבר סוף" ו"הדברים שאנחנו לא מדברות עליהם", ולכך נוספה פעילותה הציבורית בנושאי זהות יהודית פרוגרסיבית. המשוררת ענת לוין עוסקת בשיריה המדויקים ובעלי העוצמה בחוויות נשיות בתקופות חיים שונות - הרווקות, ההתבגרות, האימהות וחיי המשפחה. השלוש ידברו על גיבוש הקול הפואטי האישי שלהן ועל מקומה של החוויה הנשית בשירה העכשווית.
מנחה: שירי לב-ארי
מוזיקה: גלי אלון
-----
11:15-10:15, גלריית בית הגבולות
לא מתקרבנים
דוד ניאו בוחבוט נמנה עם זן המשוררים המתנגדים לתיוג על פי עדה ומוצא ומבקש ששירתו תדבר בעד עצמה, בלי טינה ובלי התקרבנות. הוא החל את דרכו המטאורית בגיל 17 וכיום הוא נחשב לאחד הקולות הבולטים בשדה השירה. על ספר שיריו הראשון, "באישון ליל נצח", הפליגו שבחים. ספרו השני שיצא לאור לא מכבר, "ינוקא", הוא ספר כואב, חושפני וטורד מנוחה על טראומות ילדות. לספרו יש חיבור סגנוני עם ספר שיריה של אורין רוזנר, "פעמון", שהתפרסם גם הוא השנה ועורר עניין גדול. למראית עין אלו שירי אהבה, אבל תמיד עם משיכה סמויה אל המסוכן, האלים והסוטה.
מנחה: אמיר חרש
מוזיקה: יאיר דלאל
----
12:30-11:30, בית הראשונים
חופים הם לפעמים געגועים: 20 שנה למותו של נתן יונתן
אין עוד מי ששורר כנתן יונתן (2004-1923) את נופי הארץ וארג אותם בשורותיו, שפיעפעו אל מחזור הדם של התרבות הישראלית. הפופולאריות העצומה שלו היתה לעתים בעוכריו, כשלא ניתן דגש לסגולות האמנותיות של שירתו והיחס אליה היה כאל שירי זמר. ואמנם, אחרי ביאליק ואלתרמן, יונתן הוא המשורר המולחן ביותר בזמר העברי. במחווה לזכרו תשתתף חוקרת הספרות פרופ' ניצה בן דב, שתדבר על ההחמצה הגדולה של נתן יונתן כמשורר. לצדו יקראו משיריו וידונו בהם המשוררים רוני סומק, הדרה לוין ארדי וארז ביטון
מנחה: שירי לב-ארי
מוזיקה: ישראל ברייט
------
12:30-11:30, הספרייה
עשרים שנים ועודני נער יתום: עם הרב והמשורר אלחנן ניר
הרב אלחנן ניר, שהשנה מלאו 15 שנה לפרסום ספר שיריו הראשון "תחינה על האינטימיות", הוא רב בישיבת ההסדר "שיח יצחק" ו"מחניים" ועורך מוסף "שבת" בעיתון "מקור ראשון". ניר הוא ממובילי ממהפכת השירה בעולם הדתי, ובשיריו חושף לא פעם מסעות רגשיים והתמודדות מתמשכת עם מאוויי הגוף והנשמה. באחרונה כתב מחזור שירים גדול של עשרים שירים לזכר אמו המנוחה וכמחוות געגועים אליה. הוא יקרא מהמחזור החדש ומספריו הקודמים וידבר עם המשוררת ואשת החינוך שלומית נעים נאור על הקושי המתמיד של האדם הדתי לדבר על עצמו.
מנחה: עדן אביטבול
מוזיקה: אושי מסלה
-----
13:45-12:45, בית הראשונים
מדינת אשכנז ו"מכתב לנער בפריפריה": כעבור עשר שנים
הדי הפצצה שהטילה לחלל הספרות הישראלית חבורת המשוררים "ערס פואטיקה", שייסדה המשוררת עדי קיסר, עודם מורגשים כיום. מה שהחל כערבי הקראת שירה או חאפלות של ספוקן וורד מזרחי התפתח עם הזמן לאסכולה שלמה, שצמח לה בינתיים גם דור המשך. כמה מהמשוררים הבולטים מקרב דור המקימים ודור ההמשך – רועי חסן, שלומי חתוכה, מיטל נסים, אסתי ביטון שושן, עדן אביטבול, רון דהן, לורן מילק וסתיו אתלן - יקראו משיריהם וידברו על האפשרות לתחזק בחלוף השנים את רוח מרד הנעורים.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: יאיר דלאל
-----
13:45-12:45, הספרייה
"אם אלוהים נותן לך עוד שנים, בסך הכול הוא נותן לך הזדמנות לעשות עוד שטויות": לזכר מאיר שלו
לפני שנה עוד התארח מאיר שלו בפסטיבל מטולה ודיבר על אהבותיו הגדולות – העברית, התנ"ך, העמק ופרחי הבר הארץ-ישראלים. לזכרו של שלו נקיים רב שיח בהשתתפות הסופר חיים באר, פרופ' ניצה בן דב, המשורר ועורך המוסף לספרות של "ידיעות אחרונות", אלעד זרט והיוצר יולי שפירא, שידבר על השפעותיו הספרותיות של שלו ומה אהב לקרוא.
מנחה: שירי לב-ארי
מוזיקה: גלי אלון
-----
13:35-12:45, גלריית בית הגבולות
לא רציתי לחיות חיים כפולים: תולדות השירה הקווירית בישראל
דותן ברום הוא משורר שהוכתר כבר בצאת ספרו הראשון, "עור שני", כ"משורר קלאסי". הפרויקט שקיבל עליו ברום הוא לתעד את תולדות התרבות הקווירית בישראל ולחשוף את סיפוריהם של יוצרים ויוצרות שלא העזו לצאת מן הארון, או שיצאו ונפגעו. ברום יספר על מחקרו הגדול האחרון אודות מבקר המחול גיורא מנור, איש התנועה הקיבוצית. הוא יקרא גם משיריו שלו, ויצטרפו אליו בקריאה משיריהם סתיו אתלן, משוררת שייסדה ליין שירה ייחודי בחיפה, והמתרגם, המשורר וחוקר התרגום רונן סוניס, שיביא דוגמאות מהשירה הלהט"בית העולמית.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: אושי מסלה
------
15:00-14:00, בית הראשונים
השחיין המהיר של הרגש: מחווה למשורר אשר רייך
דרך ארוכה עשה אשר רייך מפרסום ספר ביכוריו המעולה "בשנה השביעית לנדודי" בשנת 1963 ועד היום. הוא זכה על יצירתו בפרסים רבים ושיריו תורגמו למגוון שפות. מבחר נדיב ומוקפד של שיריו יצא לפני שש שנים בהוצאת מוסד ביאליק בעריכת פרופ' דן מירון. בשנים האחרונות נשמע קולו פחות אחרי מותו הטרגי של בנו היחיד.
אשר רייך יקרא משיריו החדשים והישנים ולצדו יקראו משיריו וישוחחו עליהם רעייתו של רייך, המשוררת אלישבע זוהר-רייך, והמשוררים רוני סומק ואגי משעול. עורך מבחר שיריו, דן מירון, ישוחח על מקומו המיוחד של רייך בתולדות השירה הישראלית.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: ישראל ברייט
-----
15:00-14:00, הספרייה
"מתוך סלידה עמוקה ממה שמכונה המציאות הישראלית": דיון נוקב על מצב השירה
אורית מיטל, העומדת בראש עמותת בית עגנון, יחד עם אלעד זרט, עורך מוסף "ספרות ותרבות" של "ידיעות אחרונות", יפתח אלוני, העורך ומנהל את הוצאת "אפיק", רפי וייכרט, עורך הוצאת "קשב" ורון דהן מייסד "אינדיבוק", יחליפו דעות ומהלומות סמליות בפאנל פולמוסי על מידת הרלוונטיות של הבימות הספרותיות הממוסדות הקיימות, והאם הן אינן מחניקות ומרחיקות קולות אותנטיים שאינם עומדים במכבשי היח"צנות והמימון הציבורי.
מנחה: רונן סוניס
מוזיקה: גלי אלון
-----
16:15-15:15, בית הראשונים
בא לשכונה בחור חדש: אלון אוליארצ׳יק משוחח עם יפתח אלוני
איך כותבים שירים בישראלית? אילו אותיות מופיעות בחלומות ואיך הילד מזדקן? אלון אולארצ'יק הוא אחד היוצרים המעניינים והמקוריים ביותר במוזיקה הישראלית. מלחין, מפיק מוזיקלי, בסיסט לירי המנגן גם בפסנתר ובגיטרה ומצליח לשלב בין ז'אנרים.
נוכחותו של אולארצ'יק במוזיקה הישראלית נפרשת על פני 50 שנה ותרומתו להתפתחות הזמר העברי מכרעת. מגע ידו ומקוריותו ניכרים בעבודות הסולו שלו כמו גם באלבומים שהפיק לאחרים.
יפתח אלוני, אדריכל, סופר, משורר ומו"ל, מייסד ועורך ראשי של פרויקט הסיפור הקצר "מעבורת" והוצאת אפיק, ישוחח עם אולארצ'יק על יצירתו ויקרא שירים משלו. בקרוב יראה אור בהוצאת אפיק ספר שיריו הראשון של אולארצ'יק.
מנחה: יפתח אלוני
-----
16:15-15:15, הספרייה
ים קיים מתחת ליסודות הבית: מה זה להיות "דור שני"
המשוררת יעל גלוברמן היא בת לשני ניצולי שואה, ויצירתה סובבת באופן חשאי ולא גלוי בעליל סביב אותה אי יכולת טרגית של בני אדם לבטא טראומות שחוו. האם השפה יכולה להיות העוגן שיחזיק את הבית העומד בתוך ים ולא ברור מתי יתחיל לנוע? יעל גלוברמן גם מלמדת כתיבה בפורומים שונים ומתרגמת פורה מאנגלית – האם זו שליחות? לסייע לאנשים לבטא את מצוקתם ולחדול משתיקה? עמה ישוחחו על בית, טראומות כבושות וגאולה דרך השפה המשוררים מיטל נסים, גד קינר קיסינגר ועופרה עופר אורן.
מנחה: עופרה עופר אורן
מוזיקה: גלי אלון
-----
16:15-15:15, חצר אמר
על המתמטיקה של השירה: המשורר פיליפ רוזנאו
פיליפ רוזנאו הוא צירוף נדיר של מתמטיקאי ומשורר. לצד עבודתו כפרופסור למתימטיקה הוא משורר בעל קול אקספרסיבי שלא זכה לתשומת לב דיו. הוא כותב על השואה ועל חוויותיו כילד פולני בארץ בשנות השישים, וקסם כתיבתו נובע בין השאר מן האירופיות שלו ומההישענות המתמדת על ההיסטוריה והתרבות של אירופה. הפואמה האחרונה שלו עוסקת ביצירת מקבילה מרתקת בין הצאר פטר הגדול לבן גוריון.
רוזנאו יקרא משירתו וישוחח עם המשורר שלומי חתוכה, בעצמו איש מחשבים, על הקשר בין בניית שיר לבניית משוואה מתמטית.
מנחה: רפי וייכרט
מוזיקה: יאיר דלאל
-----
17:30-16:30, בית הראשונים
"מה היה לי כי נמשכתי כה אחרייך?": אהובות מסתוריות ומכתבים גנוזים
למעלה מתשעה עשורים נח שיר של ביאליק במעמקי הארכיונים מבלי שאיש הבחין בו, על העמוד הראשון של פנקס שהעניק במתנה לאישה ושמה חיה פיקהולץ. לא מכבר פנתה אישה מסתורית אל אדיבה גפן, מנהלת מכון גנזים באגודת הסופרים, והניחה בידיה צרור מכתבי אהבה שכתב לה בנעוריה המחזאי חנוך לוין. הסופר ס. יזהר הפקיד בידיה של המשוררת אגי משעול את כל הקטעים הארוטיים שמחק מספריו. הפרופ' דן לאור פרסם את התכתובת הגנוזה בין המשורר דוד פוגל לאשתו עדה נדלר פוגל. ומה צופנת התכתובת בין עדנה שבתאי לבעלה יעקב שבתאי?
עד כמה יש חשיבות לכתבים ולמכתבים גנוזים להבנת יצירתם של משוררים, או שמא מדובר במציצנות? על הממתקים הנסתרים של עולם השירה, ועד כמה הם משנים את מה שידוע לנו על משוררים וסופרים, ישוחחו חיים באר, אברהם בלבן, אגי משעול, דן לאור ועדנה שבתאי עם אדיבה גפן, מנהלת מכון גנזים, המעיין הבלתי נדלה של סודות הספרות.
מנחה: שירי לב-ארי
מוזיקה: ישראל ברייט
-----
17:30-16:30, הספרייה
רבותי, הפואמה חוזרת
דניאל ברוק הוא שחקן שהופיע בין השאר בסרט "בופור", ופרץ לתודעה כמשורר בשנת 2017 עם פואמה יוצאת דופן מכל בחינה – "איוואן הולך לישון בוואן". הפואמה הביאה את מבקר השירה המנוח מנחם בן לכתוב עליו שהוא "מחזיר את הטעם הרוסי לשירה הישראלית". המשוררת מיטל נסים, ילידת קריית מוצקין, כותבת בשיריה על החיים בקריות, על קיפוח והתנשאות ועל מקסמי השווא של הקניונים הגדולים. היא תקרא את הפואמה "המרחב הציבורי לא יסבול מלים: סקיצה למחזה" ודניאל ברוק יקרא את הפואמה החדשה שלו, "שלושים". הדרה לוין ארדי היא מוזיקאית שמספרת את חוויות החיים האישיות שלה דרך השירים שהיא מבצעת על הבמה, והשנה פרסמה ספר שירים חדש, "השנים העצובות – שירה־פרוזית". בלב ספריו של משה אוחיון נמצאת תמיד פואמה מרכזית אחת, והוא אף הלחין כמה מהן.
מוזיקה: גלי אלון, משה אוחיון
----
18:45-17:45, בית הראשונים
"פייטן, הב לי תה": מה לעשות עם תרגומים שהתיישנו
רונן סוניס, מתרגם ומרצה לכתיבה יוצרת באוניברסיטה העברית, החזיר את הדיון על סוגיות התרגום לקדמת הבמה באמצעות טורו השבועי "קו המשווה" ב"הארץ". האם יש תרגום מושלם או שמא צריך לחדש תרגומים של יצירות עם השתנות השפה העברית? סוניס יקרא דוגמאות מצחיקות ומוזרות לתרגומים שלכאורה יצאו מן האופנה אך קסמם עודנו רב.
ברב שיח ישתתפו, לצד סוניס, המשורר אשר רייך, מתרגם פורה מגרמנית ומי שיזם בעבר את רעיון הטור להשוואות תרגומים "נשיקה מבעד למטפחת", המשורר והמתרגם מיוונית עתיקה אהרן שבתאי, שתרגם את האיליאדה, האודיסיאה ואת סדרת הטרגדיות הקלאסיות היווניות. המשורר, המתרגם והדרמטורג גד קינר קיסינגר, שתירגם שורה ארוכה של מחזות מן הקלאסיקה המודרנית, המשוררת יעל גלוברמן, מן הבולטות במתרגמי השירה האנגלית והאמריקאית, המשורר דניאל ברוק המתרגם מרוסית, והמשורר אורי הולנדר, המתרגם מן השירה המודרניסטית הצרפתית. השבעה ישוחחו ויקראו מתרגומיהם.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: ישראל ברייט
-----
18:45-17:45, הספרייה
אופציות לשירה במצב רתיחה: ארז ביטון ואפרת מישורי
ארז ביטון ואפרת מישורי מביאים כל אחד את קולו שלו ואת פתרונו שלו למה שקורע את החברה הישראלית מבפנים: "תפרים", ספרו האחרון של חתן פרס ישראל לשירה ארז ביטון, הוא ספר רותח מכאב ובד בבד מלא סליחה וכפרה. אפרת מישורי משמרת בשירתה את האנרגיות והלהט של הנעורים הנצחיים, ואת הזכות להרגיש נאהבת ואוהבת, ולא להיכנע לזיקנה. השניים יקראו משיריהם וידברו על מה שמרתיח אותם, ועל מה שעוזר להם להירגע.
מנחה: שלומי חתוכה
מוזיקה: יאיר דלאל-----
18:45-17:45, גלריית בית הגבולות
את נמצאת, אני מרגישה: ענת קוריאל ו"גברת פרקינסון"
חייה של המשוררת ענת קוריאל שינו יום אחד כיוון באופן חד כשהתגלתה בגופה מחלת הפרקינסון בגיל 46. ספר סיפוריה, "גברת פרקינסון", מתאר את ההווי של חולי פרקינסון. השנה יצא לאור ספר שיריה, "את נמצאת, אני מרגישה", המקבץ שירים שכתבה החל מסוף שנות ה-90, המדברים על טרגדיות משפחתיות ואישיות מזוויות ראייה לא צפויות. ענת קוריאל תקרא משיריה ותשוחח עם המשוררים אורית מיטל ומירון ח. איזקסון על השלווה שבקבלת הטרגיות בחיים.
מנחה: מירון ח. איזקסון
מוזיקה: גלי אלון
------
20:00-19:00, בית הראשונים
"אני קבור מתחת לתלי תלים / של תולדות חיי": לזכרו של מאיר ויזלטיר
בפסטיבל השירה במטולה בשנה שעברה חלף הפאנל שהוקדש לשירתו של מאיר ויזלטיר כהרף עין ואוהבי שירתו נותרו עם טעם של עוד. השנה הוזמן המשורר לקרוא שוב משיריו, ומותו הלא צפוי הטיל את עולם הספרות ליגון גדול. במחווה לזכרו יקראו משוררי הפסטיבל משיריו של ויזלטיר ויספרו אודותיו, ובהם יעל גלוברמן, רבקה איילון ורפי וייכרט המתרגם וחוקר התרגום רונן סוניס ידבר על ויזלטיר המתרגם ואריאל הירשפלד ישוחח על ויזלטיר כמשורר החילוניות הישראלית.
מנחה: אורי הולנדר
מוזיקה: גלי אלון
-----
20:00-19:00, גלריית בית הגבולות
מציאות אחר מציאות נדחקת לתוך שבר כלי ונוסעת: חדוה הרכבי קוראת אלינו
שירתה של חדוה הרכבי, על נימתה הטרגית והמוזיקליות שלה, אינה מפסיקה לכשף. לא צריך "להבין" אותה כדי להיות מכושף ממנה. ההבנה שלה באה עם ותוך כדי שהמשוררת מדברת מתוכה, וכל שצריך הוא לתפוס את לולאות המשפטים שנזרקו מסירתה ולהיאחז בהן. המשוררים עומר ולדמן ודוד ניאו בוחבוט הם תלמידים-מלווים הרואים בחדוה הרכבי את מורתם והשראתם הגדולה. היא תקרא משיריה ואחריה הם יקראו משירתם שלהם וינסו לטוות ממנה את הקשר אליה.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: יאיר דלאל
-----
21:15-20:15, בית הראשונים
מה הסיכוי של שיילוק מול שופטי בג"ץ: שירה ומשפט על פי נילי כהן
העיסוק במערכת המשפט אינו יורד מסדר היום, ומאז ומתמיד נשאלת השאלה עד כמה מסוגלים שופטים לרדת אל חקר האמת, ומדוע מתוארת אלת הצדק כשעיניה מכוסות? פרופ' נילי כהן, כלת פרס ישראל לחקר המשפט, הוציאה לאור השנה ספר מהפכני מסוגו, המגלה עד כמה קצרה הדרך בין ספרות, שירה ועולם המשפט, ועד כמה דומות הדילמות המעסיקות משוררים ומשפטנים. כהן תספר על מה שגילתה בדרך שבין השירה למשפט ותשוחח עם פרופ' דן מירון ועם המשוררים יעל גלוברמן, גד קינר קיסינגר ופיליפ רוזנאו על שאלת האמת והאמינות בספרות ובמשפט.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: ישראל ברייט
-----
21:15-20:15, הספרייה
הירשפלד את הירשפלד: בין שירה לציור
חוקר השירה אריאל הירשפלד והצייר יונתן הירשפלד אינם קשורים בקשרי משפחה ושם משפחתם הזהה הוא צירוף מקרים בלבד. אבל מה שמחבר ביניהם הוא האהבה האינסופית לציור הקלאסי ויכולתם להתעמק בפרטיו ולמצוא בו מסרים נסתרים ורלוונטיים לכולנו. השניים ישוחחו על יוצרים שעסקו בציור ובשירה בו זמנית וידברו על נקודות ההשקה בין שתי האמנויות. אליהם תצטרף המשוררת חדוה הרכבי, שכלי הציור משמשים לה השראה כמשוררת.
מנחה: אורי הולנדר
מוזיקה: אושי מסלה
-----
22:30-21:30, בית הראשונים
דילן וכהן במטולה: שעת לילה עם קובי מידן, יולי שפירא וארז שוייצר
איש התקשורת וסוכן התרבות - ולא פחות מכך משורר ומתרגם - קובי מידן, הוא מהנציגים הבולטים של נושאי הלפיד של שירי לאונרד כהן ובוב דילן בעברית. יולי שפירא יצר את המופע "החזן ממונטריאול", העוסק בחייו וביצירתו של כהן, והוא ידבר על אהבותיהם הספרותיות של כהן ודילן, ועל החומרים שהרכיבו את עולמם הפואטי. ארז שוייצר, סופר, מוזיקאי ועורך שירה, ידבר על הזיקה בין המילה הכתובה לצליל.
השלושה ידברו על העולמות הפואטיים והרגשיים של שני כוהני המוזיקה הגדולים, נביאים מודרניים, שרק אחד מהם הספיק לזכות בנובל, ובתוך כך על ההגדרות המקובעות מדי של השירה.
הנחיה: שירי לב-ארי, בני ציפר
מוזיקה: הרכב אזובי הקיר
-----
22:30-21:30, הספרייה
"טיפת דם משאיר על אריח החייל האנגלי חבוש הכומתה האדומה"
אם יש דבר המאפיין את שירתו של אהרן שבתאי, שמבחינת נושאיה עברה שינויים אינספור, הרי זו אמירת האמת באופן בלתי מתפשר, גם אם היא אינה נעימה. מצד הסגנון התמחה שבתאי בכתיבה הבזקית על הדברים הטריוויאליים לכאורה. ספרו האחרון, "פתחתי דלת, ועמדת שם", מתאר את התאהבותו התמה בבת זוגו הנוכחית. עתה הוא עובד על ספר שירה שייקרא "רקוויאם", שיכלול הבזקי זיכרונות ילדות כמו מחוקים למחצה, אך חדים בד בבד ולעתים אכזריים. הוא יקרא מתוכו רצף שירים וכן שירים מספרים קודמים. האמן יונתן הירשפלד, שצייר את הסדרה "זימה" על פי שירים של אהרן שבתאי, ידבר על השפה הציורית של שבתאי, והמשורר רועי חסן ידבר על הזיקות בין שירתו לשירת שבתאי.
מנחה: אורי הולנדר
מוזיקה: גלי אלון
-----
23:45-22:45, בית הראשונים
כששושנה דמארי שרה את "לילה לילה" בפעם הראשונה: על קסם שירי הזמר של נתן אלתרמן
כיצד נהפכה המוזיקה לסוכנת ההפצה של השפה והשירה העברית? הפרופ' דן מירון טוען שמצא את הרגע המכונן בתולדות היישוב שבו נוצרה ההלחמה המופלאה בין שירה לשירת זמר. זה קרה בערב שבו שרה שושנה דמארי באולם קטן בתל אביב את השיר "לילה לילה" של נתן אלתרמן.
בשיחה על שירי הזמר של אלתרמן ושירת התיאטרון והמחזמר שלו ישתתפו דן מירון, אריאל הירשפלד, והמוזיקאי אייל שרף, המתמחה במחזות זמר, שידגים, יבצע וידבר על הצד היהודי והעברי של הז'אנר כפי שהתפתח בארץ החל ב"שלמה המלך ושלמי הסנדלר" והלאה אל חנוך לוין וניסים אלוני.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: אושי מסלה
-----
23:45-22:45, הספרייה
פאתוס חסר בושה ודימויים בווליום גבוה
המשוררת לורן מילק מתארת בשיריה נועזות מינית לצד פגיעות וטראומות, עולם שיש בו לילה ותשוקה, אבל גם אלימות והרס. אמיר חרש הוא משורר המגדיר את עצמו כ"כותב פרוזה ומשתעשע בפרפורמנס מבוסס טקסט", ועומר ולדמן כותב בפרץ של תשוקה יצירתית שירים על אהבה, מין והתבגרות.
השלושה יקראו וישמיעו כל אחד את קולו הייחודי תוך ניסיון למצוא את הנקודות המשיקות.
מנחה: דותן ברום
מוזיקה: גלי אלון
-----
23:45-22:45, בית הכנסת
כתבו לכם את השירה הזאת
ברוח המסורת שהתקבעה בפסטיבל המשוררים מאז ייסודו, מוקדש ליל השבת לעיון רוחני ויהודי בשירה. המשורר מירון ח. איזקסון, הרבה זהר אליפז ליפסקי המשורר משה אוחיון ישוחחו עם המשורר ארז ביטון, שיקרא משיריו בחלל בית התפילה.
מנחה: מירון ח. איזקסון
-----
יום שבת, 3.6
10:00-09:00, בית הראשונים
מה צריכה לעשות השירה נגד דיקטטורה וצנזורה: נילי כהן משוחחת עם משוררים
כלת פרס ישראל בחקר המשפט, פרופ' נילי כהן, הקדישה שנים מחייה למציאת הקשר הנכון והמדויק בין משפט לשירה ולספרות, וספרה "משפטים ומילים" מדבר בין השאר על האחריות העצומה המוטלת על המשורר, כמו גם על השופט, בכל הנוגע לירידה אל חקר האמת, ועל הזהירות – אך גם על האומץ – הדרושים כדי לפרוץ לפעמים את הגבולות המותרים של השפה והכתיבה.
נילי כהן, שחקרה את שירתו וחייו של המשורר היהודי הרוסי יוסיף ברודסקי, תדבר על צנזורה ודיקטטורה בשירה ומה יש לעשות בעידן של הגבלת חירות הביטוי. עמה ישתתפו בדיון המשוררים אהרן שבתאי, אורית מיטל, אלעד זרט, רועי חסן ושלומי חתוכה והמשורר וחוקר תולדות הלהט"ביות דותן ברום.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: גלי אלון
-----
10:00-09:00, הספרייה
"הוא רצה לשמוע שירים בערבית, איכסה": זוכרים את ויקי שירן
ויקי שירן, האמא של הפמיניזם המזרחי, השאירה אחריה במותה לפני כעשרים שנה ספר שירה אחד – "שוברת קיר" – שנמסר לדפוס מעט אחרי מותה ולא חדל להיות רלוונטי. חוקרת הספרות ד"ר קציעה עלון והמשוררות אפרת מישורי, אסתי ביטון שושן ומיטל נסים יקראו משיריה של שירן בשילוב עם שיריהן שלהן.
מנחה: קציעה עלון
מוזיקה: יאיר דלאל
------
11:15-10:15, בית הראשונים
האם את צוכה או בוחקת: אגי משעול וההומור כנשק נשי
אין עוד משוררת כאגי משעול, המטפטפת את שיקוי ההומור הדק שלה בין שורות שיריה. אף פעם לא באופן מאולץ, ואף פעם לא כאמצעי זול, אלא כנשק סודי ונדיר המאפשר לה להתגונן, כאשה, מפני סטריאוטיפים, ולשוחח עם היצירות הקאנוניות של השירה העברית מנקודת מבט של מושבניקית פשוטה כביכול. שעה במחיצתה של אגי משעול ושיריה היא סוג של חינוך לאופטימיות בעולם של עננים קודרים. משעול תקרא ממחזור השירים החדש שלה, שבו היא מתחפשת לאורקל מדלפי ומתנבאת.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: גלי אלון
----
11:15-10:15, הספרייה
נוירופואטיקה – שירה פוגשת במדע: אזורי המגע וחילוף החומרים בין הסובייקטיביות השירית לדיוק המדעי
היה זה בסדנת ההדפס בקיבוץ כברי בסוף מאי 2021. משוררים וחוקרי מוח התאספו על מנת לדבר על נקודות המפגש בין מדע המוח לדמיון הפואטי ועל סוד יכולתם של משוררים ליצור ולחוות חוויה אסתטית. עורכי הסדנה היו המשורר רפי וייכרט וחוקר המוח פרופ' עידן שגב, העוסק במחקריו בקשר בין המוח לאמנות.
עם צאת האסופה העבה, "נוירופואטיקה: שירה פוגשת מדע", המסכמת ומנציחה את הנעשה בסדנה, ישוחחו רפי וייכרט ועידן שגב על המושג נוירופואטיקה. אליהם יצטרפו כמה ממשתתפי הגיליון החדש, ומי שעולמם השירי נוגע בגבולות השירה והמדע יקראו מיצירותיהם שבגיליון: רוני סומק, אפרת מישורי, ומירון ח. איזקסון.
מנחה: אלכס אפשטיין
מוזיקה: ישראל ברייט
------
12:30-11:30, בית הראשונים
מה קרה באמת בבית המרפא: המשורר דוד פוגל וחולי שחפת אחרים
במלאות 100 שנה לספר השירים המהפכני "לפני השער האפל", שבו שיחרר המשורר דוד פוגל לראשונה את השירה העברית מעול המשקל והחרוז המסורתיים, יספר חוקר הספרות והביוגרף של פוגל, הפרופ' דן לאור, על מקומה של מחלת השחפת בחייו המיוסרים של פוגל, ועל המקום הנרחב שתפסו הסנטוריומים שצצו אז באירופה לטיפול בשחפת בתוך הספרות העברית והעולמית. עמו ישוחחו על פוגל כמשורר וכגיבור טרגי פרופ' אריאל הירשפלד ואורית מיטל. המשוררים אורין רוזנר ואמיר חרש יקראו שירים של פוגל ושירים שלהם המתקשרים ישירות או בעקיפין עמו.
מנחה: שירי לב-ארי
מוזיקה: ישראל ברייט
-----
12:30-11:30, הספרייה
נערה מן הקטמונים: רוח הרפאים של מירי בן שמחון
רוח הרפאים של מירי בן שמחון, המשוררת בעלת הגורל הטרגי, שנדרסה למוות בתאונת דרכים בשנת 1996, אינה מפסיקה לרחף מעל לשירה הישראלית. מפעל ההוצאה לאור של כל שיריה בהוצאת גמא לפני שש שנים החזיר אותה לשיח השירי. לא מכבר נמצאה בעזבונה רשימה לא ידועה על יחסיה המסובכים כפמיניסטית מזרחית עם עולם המטפלים הפסיכולוגיים ועם עולם הספרות בכלל. על מירי בן שמחון ישוחחו המו"לית וחוקרת הספרות ד"ר קציעה עלון והמשוררות ענת קוריאל ומיטל נסים.
מנחה: קציעה עלון
מוזיקה: אושי מסלה
------
13:45-12:45, בית הראשונים
מים מתוך הבאר
חיים באר הוא אחד הסופרים העבריים החשובים הפועלים כיום. הוא כתב רומנים מרשימים, סיפורי זכרונות, וינייטות, ספרי מסעות בין דפים, מלים וביבליופילים, ספרי עיון ובהם הספר המונומנטלי "גם אהבתם גם שנאתם - ביאליק, ברנר, עגנון", ועוד ידו נטויה. כשמו כן הוא – באר עמוקה של ידע והיכרות אינטימית עם המקורות היהודיים ועם הספרות העברית וסופריה. לפני כשנה פרסם באר את הספר "צל ידו", מעין המשך לרומן האוטוביוגרפי "חבלים". ב"חבלים" תיאר את ילדותו ואת הוריו בעיקר מנקודת מבטה של אמו, ואילו "צל ידו" מתרכז בנקודת מבטו של האב.
בשיחה אחד על אחד עם בני ציפר יספר באר על חייו ויצירתו והיכרותו המעמיקה עם כל פרט ופרט בספרות העברית ואלה העוסקים בה.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: ישראל ברייט
-----
13:45-12:45, הספרייה
אינטימי עם רוני סומק
"ואם בְּכָל זֹאת יִוָּלֵד לִי בֵּן, חָשְׁבָה, כַּמָּה / יַתְאִים לוֹ הַשֵּׁם רוֹנִי. / גַּם עֲרָבִי (גַּרְנוּ בְּבַּגְדָּד) / גַּם עִבְרִי (אֲנַחְנוּ גּוֹלֵי בָּבֶל) / גַּם אַנְגְּלִי (הָיִינוּ נְתִינָיו שֶׁל הַמֶּלֶךְ / ג'וֹרְג' הַשִּׁשִּׁי)", כך כותב רוני סומק בספר שיריו האחרון, "הרמס". סומק הוא אחד המשוררים החשובים והאהובים בשדה השירה העברית, קול רב גוני ומיוחד שיודע לשחק בדימויים עשירים ולשנות מקצבים והלכי רוח. האם סומק הוא משורר מזרחי? הוא ישוחח על יצירתו עם המשוררים מיטל נסים, רון דהן ומשה אוחיון ועם רפי וייכרט, שכתב ספר מחקרי על סומק, "בעקבות הזמן האבוד עם סרט מדידה".
מנחה: אורי הולנדר
מוזיקה: יאיר דלאל, משה אוחיון
-----
15:00-14:00, בית הראשונים
אירוע נעילה
"וְהַמַּלְאָךְ נִצָּב - נָשְׁרָה הַמַּאֲכֶלֶת מִיָּדוֹ": 100 שנה להולדתו של חיים גורי
דמותו ויצירתו של חיים גורי מעולם לא היו כה רלוונטיות לשיח הציבורי בישראל. מי שכתב את השירים הידועים "הנה מוטלות גופותינו", "שיר הרעות" ו"אני מלחמת אזרחים", שהיו כעמוד ענן לפני המחנה, ליווה את ימיה של מדינת ישראל מראשיתה ועד לפני חמש שנים, עם פטירתו. גורי הנציח את החברה הישראלית בשירים, סיפורים, מאמרים עיתונאיים, ספרי תיעוד וסרטי קולנוע, זיהה את יסודות הקיום הישראלי רב הגוונים והסתירות, זעק על העוולות ולא שכח מעולם את צדקת הדרך.
באירוע המציין 100 שנים להולדתו ישתתפו בתו של המשורר, יעל גורי, והמשוררים אגי משעול, רוני סומק, ארז ביטון, ופרופ' נילי כהן.
הנחיה: שירי לב-ארי, בני ציפר
מוזיקה: ישראל ברייט, יאיר דלאל, אושי מסלה
הכניסה לכל אירועי הפסטיבל ללא תשלום.
האירועים מצולמים.
במסגרת הפסטיבל יתקיימו הדרכות וסיורים של קק"ל עבור קהל הפסטיבל, ללא תשלום
פסטיבל השירה הישראלי ה-26 במטולה
3-1 ביוני 2023
תוכנית הפסטיבל באתר בית הקונפדרציה:
http://www.confederationhouse.org
פרטים: 02-5399360
קרדיט:
התמונה למעלה מימין: ביאליק באדיבות מכון ביאליק
התמונה למעלה באמצע: אגי משעול, צילום: טל שחר
התמונה למעלה משמאל: אלון אוליארצ'יק, צילום: אילן בשור
התמונה למטה מימין: חיים גורי, צילום: נינו הרמן
התמונה למטה באמצע: מאיר שלו, צילם: נדיה לנדאו
התמונה למטה משמאל: דניאל ברוק, צילום: אריק שרגא
Comments