top of page
פורטל תרבות שורשים ועסקים לבני ובנות 50 פלוס

הנבואות של הסימפסונים: מתי הם באמת ניבאו את העתיד?


הקדמהבמשך השנים, אחת התופעות המרתקות ביותר הקשורות לסדרה "הסימפסונים" היא היכולת שלה "לנבא את העתיד." אינספור מקרים בהם אירועים שהוצגו בסדרה – שלעיתים נראו מופרכים או מגוחכים – התממשו שנים לאחר מכן. זה גרם לאנשים להטיל ספק האם מדובר באירוניה, במזל, או באיזה סוג של הבנה עמוקה של החברה האנושית.

בכתבה זו נחקור כמה מהמקרים המפורסמים ביותר בהם "הסימפסונים" חזו את העתיד, ונדון במה שעומד מאחורי התופעה הייחודית הזו.

הנבואה המפורסמת ביותר: דונלד טראמפ כנשיאאחד האירועים המפורסמים ביותר בהם "הסימפסונים" כביכול ניבאו את העתיד הוא הבחירה של דונלד טראמפ לנשיא ארצות הברית. בפרק משנת 2000, בעונה ה-11 (Bart to the Future), ליסה סימפסון מתמנה לנשיאת ארצות הברית אחרי כהונתו של דונלד טראמפ. בפרק, אמריקה נמצאת במצב כלכלי קשה, וליסה מנסה לתקן את הנזקים שטראמפ הותיר אחריו.

כשהמציאות הדביקה את הבדיה ב-2016 וטראמפ אכן נבחר לנשיאות, הפרק הזה הפך לויראלי. אנשים היו משוכנעים שהסימפסונים חזו את האירוע. אך האם מדובר בנבואה אמיתית? יוצרי הסדרה טוענים שמדובר בסך הכל בבדיחה על דמותו הציבורית של טראמפ באותה תקופה, כאשר איש לא ציפה שזה יקרה במציאות.

מגפת האבולהמקרה נוסף הוא פרק משנת 1997 שבו מארג' שואלת את בארט אם הוא רוצה לקרוא ספר בשם Curious George and the Ebola Virus (ג'ורג' הסקרן ומגפת האבולה). עשור לאחר מכן, מגפת האבולה התפשטה במערב אפריקה והפכה לאחד המשברים הרפואיים הגדולים ביותר בעולם.

גם כאן, הטענה היא שלא מדובר בנבואה אלא בתופעה שהייתה כבר קיימת בשולי השיח הציבורי – נגיף האבולה זוהה כבר בשנות ה-70, כך שזה לא היה מופרך להכניס אותו לבדיחה. עם זאת, הקישור בין מגיפה עולמית לאנימציה קלה של הסימפסונים הפך לסמל נוסף לתפיסה שהסדרה חזתה אירועים משמעותיים.

השעון החכם והמגוון הטכנולוגיבפרק ששודר בשנת 1995, בעונה השישית (Lisa's Wedding), הוצגו שעונים חכמים שאפשרו לבצע שיחות טלפון דרכם – שנים רבות לפני ששעונים חכמים כמו Apple Watch הפכו למוצר שגרתי בחיינו. בשנים הבאות, המצאה זו הפכה למציאות, והטכנולוגיה אכן התקדמה לרמה שמאפשרת לנו לנהל שיחות וידאו, לעקוב אחרי הבריאות שלנו, ולשלוח הודעות ישירות מהשעון.

מה שמדהים הוא הדרך בה "הסימפסונים" מצליחים לחזות חידושים טכנולוגיים שבאותם ימים נראו בלתי אפשריים. בפרק הזה, הומור הטכנולוגיה הוצג כהמצאה מצחיקה, אך הוא הפך לחלק אינטגרלי מחיינו המודרניים.

התרסקות הבורסה וקריסת הכלכלה היווניתבפרק מהעונה ה-23 (2012), "הסימפסונים" הציגו מקרה בו יוון פושטת רגל. שלוש שנים בלבד לאחר מכן, יוון אכן נכנסה למשבר כלכלי עמוק וחוותה קריסת מערכת הבנקים שלה. הסדרה הציגה את המדינה ככזו שמשוועת לעזרה, ושהעולם מתמודד עם המשבר הכלכלי שלה בצורה קומית.

זו לא הייתה הפעם הראשונה שהסדרה חזה משברים כלכליים. גם קריסת הכלכלה של ארצות הברית ב-2008 הוזכרה בתוכנית לפני שהיא התרחשה. באופן כללי, היכולת של "הסימפסונים" לחזות משברים כלכליים נובעת מהיכרות עמוקה עם המערכת הכלכלית והחברתית, והיכולת שלהם להצביע על בעיות קיימות לפני שהן מתפרצות במציאות.

הנחתת רכב חלל על מאדיםבפרק משנת 2012, The Simpsons הציגו את מאדים כיעד מרכזי למשימות חלל עתידיות, עם חזון להנחית רכב על כוכב הלכת האדום. בשנים שחלפו מאז, חזון זה הפך למציאות עם משימות החלל הרבות למאדים, כולל הרובר "פרסוורנס" שנחת בהצלחה בשנת 2021.

הסימפסונים הצליחו לקלוע למגמה של חקר החלל בעשור האחרון, כשהם חוזים שבני האדם יפנו את עיניהם אל מאדים וינסו לגלות אותו בצורה אינטנסיבית יותר מאי פעם.

הסבר לנבואות: תופעה תרבותית או סתם מזל?אז איך באמת הצליחו "הסימפסונים" לחזות כל כך הרבה אירועים? ישנם כמה הסברים אפשריים לתופעה הזו. ראשית, הסדרה מבוססת על סאטירה חברתית חזקה. יוצרי הסדרה מתבוננים במציאות בעיניים ביקורתיות, ומזהים תהליכים שמתפתחים לאורך זמן. לא כל תחזית שלהם מתגשמת, אך הם נוגעים בנושאים שחוזרים ונשנים בפוליטיקה, טכנולוגיה, וחברה.

שנית, חלק מהנבואות הן תוצאה של מזל. עם יותר מ-700 פרקים ששודרו לאורך השנים, הסיכוי שחלק מהבדיחות יהפכו למציאות הוא לא כזה מופרך. אחרי הכל, הסדרה מציגה מגוון רחב של נושאים וסיטואציות, והעולם ממשיך להתפתח לכיוונים מפתיעים.


7 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

חנוכה באנו – מוזיאון העם היהודי

מה משותף לקאייזנשמרן של זיגמונד פרויד ולמטבחון של גולדה, כיצד השוקולד קשור לגירוש יהודי ספרד ומה בין הקוסקוס לתותים בשמנת של אלברט...

Comments


bottom of page