סיפור ההתמודדות של הרצל עם החיים באירופה מוכת האנטישמיות הפך לרלוונטי במיוחד בימים אלה
מלחין: יונתן כנען
ליברית ובימוי: עידו ריקלין
מנצח: נמרוד דוד פפר
יום רביעי|20/12/2023|שעה 18:00
יום שישי|22/12/2023|שעה 13:00
בבית האופרה ע"ש שלמה להט בתל אביב
האופרה הישראלית פותחת את העונה החדשה שלה עם "תיאודור" ההפקה הישראלית המקורית שזכתה לשבחים רבים בעונה הקודמת ובמרכזה דמותו של חוזה המדינה.
המלחמה נגד אלה המבקשים להשמיד את מדינת ישראל וגילויי האנטישמיות הרבים בכל רחבי העולם, הפכו את חזונו של הרצל לרלבנטי במיוחד. מסיבה זאת החליטה האופרה הישראלית לפתוח את העונה החדשה בצל המלחמה עם היצירה המרגשת על לידתה של הציונות מתוך נסיבות חייו של האיש שהגה אותה.
"תיאודור" מחזירה אותנו אל סוף המאה ה-19, תקופה שבה שנאת יהודים פשתה בכל רחבי האירופה, ושהדרך היחידה להימלט ממנה היתה באמצעות הקמת מדינה חדשה עבור היהודים. מדינה, שעל פי חזונו של הרצל, תהיה סמל ומופת לחירות ולשוויון.
מאחורי הפקת מקור זו עומד צוות היוצרים הישראלי המלחין יונתן כנען והבמאי וכותב הליברית עידו ריקלין, וינצח עליה נמרוד דוד פפר.
יחד איתם צוות יוצרים ישראליים מובילים בתחומם - על התזמור אמון המוסיקאי ערן זהבי, אורן דר מעצב את התלבושות, מעצב התפאורה הוא אלכסנדר ליסיאנסקי, מעצבת התאורה היא עדי שימרוני, מדריך קרבות הבמה הוא ברק גונן ומעצבת התנועה היא נופר לוינגר. האופרה בהשתתפות: סולני וסולניות האופרה הישראלית, תזמורת האופרה - התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון-לציון ומקהלת האופרה בניצוחו של איתי ברקוביץ'.
תהליך יצירתה של האופרה "תיאודור" נמשך כארבע שנים ומקורו ביוזמה של הפילנתרופ הנודע דניאל חוסידמן שהעלה את הרעיון לכתוב אופרה על הרצל וסייע להפוך את החלום למציאות באמצעות "קרן חוסידמן".
האופרה חוזרת לערש לידתה של הציונות ובוחנת את הכוחות שדחפו את הרצל להגות את החזון הציוני שבמרכזו הרעיון המהפכני של הקמת מדינה עבור העם היהודי. היא מתמקדת בסיפורים ובאירועים מתוך הביוגרפיה המוקדמת של הרצל אשר כמעט שאינם מוכרים לרוב הקהל, ובמניעיו הרגשיים והנפשיים. הרצל הוא לא רק המיתוס המוכר של המנהיג והוגה החזון הציוני באותה תמונת מרפסת הכל כך מפורסמת. זהו תיאודור הרצל שלא הכרנו - גיבור דרמטי, נוגע ללב, עם קשיים רגשיים, המגלה שהמציאות דורסת את חלומותיו, הנע בין ייאוש לשיגעון בעודו מחפש את הדרך להשתלב ולהרגיש שייכות, אך נדחה בכל פעם מחדש על ידי הכוחות האנטישמיים שפועלים באירופה.
שני קווי עלילה מובילים את עלילת האופרה: בקו העלילה האחד הגיבור הוא תיאודור הצעיר, סטודנט בווינה בשנות ה-20 לחייו אותו שר ומגלם זמר הבריטון הצעיר נועם היינץ. ואילו גיבור קו העלילה השני הוא הרצל באמצע שנות ה-30 לחייו, העיתונאי המסקר את משפט דרייפוס בפריז, בעלה של ז'ולי, איתה הוא נמצא במערכת יחסים מורכבת וקשה ואב לא מוצלח לשלושת ילדיו, שאותו שר ומגלם זמר הבריטון המוערך עודד רייך.
העלילה נעה לסירוגין בין שתי הדמויות: תיאודור הצעיר כסטודנט היהודי הראשון שהתקבל ל״אלביה״ - אגודת סטודנטים לאומנית פרו-גרמנית. כמו כל חברי האגודה, גם הוא נאלץ לעבור את מבחן הדו-קרב כדי להוכיח את זהותו הגרמנית, והוא עושה זאת יחד עם חברו היהודי פאול שהתקבל לאגודה אחריו. כמו חבריו לאגודה, גם הוא מריע עם הקהל לאופרה של המלחין הנערץ עליו ריכרד וגנר שהיה לסמל התרבות הגרמנית כבר בתקופתו. חלומות הלאומיות הגרמנית שלו מתנפצים כאשר בטקס האזכרה לוגנר, נושא יו"ר אגודת הסטודנטים אליה הוא משתייך, נאום אנטישמי. תיאודור מוחה נגד הדברים ומבקש לפרוש בכבוד מהאגודה, אולם חברי האגודה מחליטים (בעצתו של חברו היהודי פאול) לגרשו בבושת פנים, וקובעים כי מעתה לא יקבלו עוד יהודים לאגודה. פאול שניסה למצוא חן בעיני חברי האגודה, מגורש גם הוא ובסופו של דבר מתאבד.
הרצל הבוגר, העיתונאי שמסקר מפריז את משפט דרייפוס, עומד נדהם מול גילויי האנטישמיות של ההמון הצרפתי וחווה שוב בעוצמה את המשבר הטראומטי שחווה בעקבות הגירוש מאגודת הסטודנטים. לצד המשבר הלאומי הוא חווה גם משבר בנישואיו האומללים עם ז'ולי, שמבקשת לנטוש אותו. על רקע כל אלה הוא נחוש למצוא פתרון לרדיפת היהודים המתמשכת. לאחר ביקור בכנסייה הוא אפילו מעלה את הרעיון להוביל להתנצרות המונית של כל יהודי העולם - בהנהגתו.
בתמונת הסיום מגיעה האופרה לשיא הדרמטי שלה: הרצל הבוגר ותיאודור הצעיר נואשים. בדואט דמיוני ביניהם הם מחפשים מוצא מהמבוי הסתום. הרצל כמעט יוצא מדעתו, ואז מתמלא בחזון חדש - הקמת מדינה לעם היהודי.
בהפקה משתתפים תזמורת האופרה הישראלית – התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון-לציון, מקהלת האופרה הישראלית בניצוחו של איתי ברקוביץ', סולני וסולניות האופרה הישראלית: זמר הבריטון עודד רייך בתפקיד הרצל, זמר הבריטון נועם היינץ בתפקיד תיאודור, זמרת המצו סופרן ענת צ'רני בתפקיד ז'ולי (אשתו של הרצל), זמרת הסופרן דניאלה סקורקה בתפקיד פאול פון פורטהיים (ידידו של תיאודור, סטודנט יהודי בווינה), יאיר פולישוק בתפקיד הרמן באהר (יו"ר אגודת הסטודנטים בוינה) ועוד: נח בריגר, טלי קצף, רונה שרירא, תמרה נבות, דורון פלורנטין, אשרי שגב ופניני לאון גרובנר.
תאריכים ופרטים לרכישת כרטיסים
יום רביעי|20/12/2023|שעה 18:00
יום שישי|22/12/2023|שעה 13:00
מחירי כרטיס: 125- 375 ₪
שעה לפני תחילת כל מופע מתקיימת הרצאת מבוא באורך כחצי שעה באולם, הכניסה להרצאה חינם לבעלי הכרטיס באותו הערב
להזמנת כרטיסים: 03-692777
www.israel-opera.co.il
המופעים מתקיימים בבית האופרה ע"ש שלמה להט (צ'יץ')
שד' שאול המלך 19, תל-אביב
לינק לרכישת כרטיסים: https://www.israel-opera.co.il/?CategoryID=1303&ArticleID=5741
קרדיט:
מתוך האופרה "תיאודור", צילם: יוסי צבקר
Comments