top of page
פורטל תרבות שורשים ועסקים לבני ובנות 50 פלוס

"אעירה שחר"מופעי שירת הבקשות בבית הקונפדרציה וזאפה ירושלים

ימים של חוויה רוחנית-מוזיקלית מיוחדת במינה


עם


"אעירה שחר"

מופעי שירת הבקשות


הקהל מוזמן לחוות במופעים וסדנאות את מנהג שירת הבקשות העתיק בו נהגו קהילות ישראל, ובראשן חוג המקובלים בצפת, להתכנס בבתי הכנסת לאחר חצות בלילות שבת בחורף ולשורר עד עלות השחר


בית הקונפדרציה וזאפה ירושלים


שני עד חמישי, 23-20 ביוני 2022, כ"א-כ"ד בסיוון תשפ"ב



בית הקונפדרציה יקיים בתאריכים 2—23 ביוני את מופעי "אעירה שחר" המזמינם את הקהל הרחב לחוות את המנהג העתיק של "שירת הבקשות" בהשתתפות אמנים ופייטנים ובעריכתו של רוני איש-רן.

המנהל האמנותי של בית הקונפדרציה, אפי בניה: "השנה הוסיף בית הקונפדרציה לארבעת המופעים המרכזיים גם שלוש סדנאות חווייתיות, שיציגו את מנהג הבקשות עפ"י המסורות השונות. סדנאות אלה הן ללא תשלום ופתוחות לקהל הרחב. את הסדנאות יעבירו פייטנים אשר יספרו, ידגימו וכן ילמדו את הקהל לשיר מפיוטי הבקשות משלוש מסורות שונות: מרוקו, בבל וטורקיה (אורפה)."


שירת הבקשות החלה להתגבש כמנהג החל מהמאה ה-16 בכמה מקהילות ישראל, ובראשן חוג המקובלים בצפת. מתפללים נהגו לקום אחר חצות בלילות שבת בחורף ולהגיע לבית-הכנסת לאירועי שירת פיוטים - הלא היא שירת הבקשות. במהלך השנים התפשט המנהג בקרב קהילות נוספות ברחבי המזרח התיכון והיה לחלק מרכזי ממסורות הפיוט שלהן. כל אלה העשירו וגיוונו את שירת הבקשות והפכו אותה לחוויה רוחנית-מוזיקלית מיוחדת במינה. בקהילות מסוימות ממשיך מנהג שירת הבקשות להתקיים במתכונתו המסורתית עד היום.


עורך הסדרה רוני איש-רן, מורה לשירת הפיוט המזרחי, פייטן ומלחין מדגיש גם את הצד המוסיקלי בשירת הבקשות: "מאז המאה ה-16 המוסיקה היא חלק משמעותי מאוד מעולם הפיוט. לא בכדי הנהיג ר' ישראל נג'ארה את הנוהג לציין ליד כל פיוט שכתב את שם הלחן המקורי לפיו נכתב (תורכי, ערבי או ספרדי) ומעבר לכך את שם המקאם (סולם מוסיקלי) של הלחן. נוהג זה, שאוּמץ בקרב קהילות המזרח, מיצב את המוסיקה כחלק בלתי-נפרד מהפיוט. הנוהג האמור יצר עולם מוסיקלי עשיר ועמוק שבזכותו, במידה רבה, השתמר וחי הפיוט בקהילות השונות משך מאות בשנים. הסדרה באה לחשוף את האוצרות המוסיקליים האדירים מארצות המזרח- פיוטים חלק מצריים, תורכיים, פרסיים, צפון אפריקאים ועוד.


מופע הפתיחה בסדרה, כעפעפי שחר, יציג את שירת הבקשות במסורת החאלבית-ירושלמית. ראשיתה של שירת הבקשות הזו במאה ה-16 בסוריה. בסוף המאה ה-19, עם עלייתם של רבים מבני העדה ארצה, הפכה שירה זו לחלק מהווי השבת בשכונות ירושלים, עד שזכתה לכינוי "ירושלמית". קבוצת פייטנים, ביניהם סימן טוב שי, יחיאל נהרי ורפאל ברזני, שגדלה על ברכי המסורת ומנחילה כיום את שירת הבקשות בבתי הכנסת השונים בירושלים ומחוץ לה, תבצע בליווי כלי נגינה מבחר פיוטים מתוך סדר הבקשות המורכב, כפי שהם מבוצעים בבתי הכנסת עם שחר. (שני,20.6.2022, כ"א בסיון תשפ"ב, זאפה ירושלים , פתיחת דלתות: 19:30, תחילת מופע: 21:30) המופע יתקיים בהשתתפות ראש העיר משה ליאון.

המופע השני, שיר ידידות, יוקדש לשירת הבקשות במסורת המרוקאית. שירה זו היא אחד ממאגרי הפיוטים והלחנים העשירים ביותר הקיימים במסורת ישראל, המושרים בלילות שבת בתקופת החורף. אז מתכנסת חבורת פייטנים ומשוררים ומבצעת משירי האהבה והגעגועים היפים ביותר שנכתבו בעברית, עד עלות השחר. המופע מציג חיבור בין הזמר והיוצר ארז לב-ארי ובין יגל הרוש ואנסמבל שיר ידידות, שיגישו פרשנות חדשה לפיוטים העתיקים. מופע זה מבקש להפוך את הקהל, ולו לרגעים, לחלק בלתי נפרד מההרכב, ואת חלל המופע לבית תפילה. ( יום שלישי, 21.6.22, כ"ב בסיוון תשפ"ב, בית הקונפדרציה . סדנת המסורת המרוקאית בהנחיית חי קורקוס: 19:30. תחילת מופע: 21:00 )


המופע השלישי, אור כשדים, מוקדש לשירת הפיוט של יהודי דרום-מזרח טורקיה, בני העדה האורפלית ואחיותיה – הצ'רמוקלית, הסיווראקלית, הדייארבקילית ואחרות. קהילות אלו מרוכזות סביב העיר אורפה, היא אור-כשדים התנ"כית, עיר הולדתו של אברהם אבינו, לפי אמונת תושביה המוסלמים. יש להן מסורת פיוט ייחודית, אשר רובה אינו מוכר לציבור הרחב. מסורת זו כוללת טקסטים אשר בחלקם מושרים גם בקרב בני עדות אחרות ואחרים המוכרים רק בקרב בני קהילות אלו. רוני איש-רן וחברי הרכב אורפאנין יציגו חלקים מרפרטואר הפיוטים העלום והמיוחד, ובתוך כך גם שירים טורקיים וכורדיים מאורפה ושכנותיה בדרום-מזרח טורקיה. (רביעי, 22.6.2022, כ"ג בסיון תשפ"ב, בית הקונפדרציה. סדנת המסורת הטורקית בהנחיית הדס פל ירדן: 19:30. תחילת מופע: 21:00).


המופע הרביעי והאחרון, ירעד ליבי, יוקדש לשירת הבקשות הבבלית, המחולקת לשתי קטגוריות: בקשות ושבחות. שירת השבחות – פיוטי שבת, חג ואירועי שמחה – מוכרת בקרב רוב בני העדה העיראקית. שירת הבקשות לעומת זאת הייתה ידועה בעיקר בקרב חכמי הקבלה הבבלים, שנהגו להסתופף מדי לילה בבית-הכנסת או באחד הבתים ולשורר עד עלות השחר. אחד הבקיאים בשירה עתיקה זו והאחרונים לקיים את המנהג מדי בוקר בבוקרו, היה החכם גורג'י יאיר ז"ל, אשר הנחיל מסורת עלומה זו לצאצאיו ובכך תרם לשימורה והנחלתה לדורות הבאים. נכדו, הפייטן ונגן העוד משה חבושה, יוביל את המופע בליווי אנסמבל נגנים, הכולל שניים מניניו של החכם.

(חמישי, 23.6.2022, כ"ד בסיון תשפ"ב, בית הקונפדרציה. סדנת המסורת הבבלית בהנחיית רוני איש-רן: 19:30. תחילת מופע: 21:00)


המופע מתקיים בתמיכת משרד התרבות והספורט, מינהל התרבות ועיריית ירושלים, האגף לתרבות.

מחיר כרטיס: 70/110 שקלים

רכישת כרטיסים: בימות 6226*

למידע נוסף:

"בית הקונפדרציה" בפייסבוק

אתר בית הקונפדרציה:

טל' 02-5399360, שלוחה 5

קרדיט:

התמונה הימנית: יורם בוזגלו, צילם: משה חבושה

התמונה האמצעית: יגל הרוש, צילמה: תמר צימרמן

התמונה השמאלית: יחיאל הררי, צילם: משה חדד



Comments


bottom of page