אוטו פון ביסמרק, שנולד ב-1 באפריל 1815 בפרוסיה, היה מדינאי וגאון דיפלומטי שהוביל את גרמניה לאיחוד והפך אותה לכוח מרכזי באירופה. הוא היה קנצלר גרמניה הראשון (1871–1890) ומזוהה במיוחד בזכות תפקידו באיחוד גרמניה והנהגת המדינה הצעירה במערכת של כוח ריכוזי שנועדה לשמור על איזון כוחות באירופה. מעשיו של ביסמרק השפיעו על מדיניות החוץ האירופית במשך עשורים, ועד היום הוא נחשב לאחת מהדמויות המשמעותיות ביותר בהיסטוריה הגרמנית והבינלאומית.
ראשית חייו והשפעות מוקדמות
ביסמרק נולד למשפחת אצולה פרוסית, שקיבלה השראה מהלאומיות הפרוסית והצבאית שהייתה אז בעיצומה. לאחר לימודי משפטים ופוליטיקה, הוא הצטרף לשירות המדינה של פרוסיה בתחילת שנות ה-30 של המאה ה-19. ביסמרק היה אדם שמרן עם חזון גדול, ומגיל צעיר גילה עניין בעיצוב הפוליטיקה הגרמנית והאירופית.
הקריירה הפוליטית שלו החלה בשנת 1847, כאשר נבחר לנציג בפרלמנט הפרוסי. בהמשך, הוא זכה למעמד של איש מפתח במשטרו של המלך וילהלם הראשון, שמינה אותו לשגריר בפריז וברוסיה. תפקידים אלה העניקו לו ניסיון ייחודי שתרם בהמשך לתפקידו המכריע באיחוד גרמניה.
איחוד גרמניה: המהלך המרכזי של ביסמרק
הפרויקט המשמעותי ביותר של ביסמרק היה איחוד גרמניה, מטרה שנראתה בלתי אפשרית בתחילת המאה ה-19 בשל הפיצול הפוליטי בין המדינות הגרמניות השונות, בהן פרוסיה ואוסטריה, שתי המעצמות הגדולות של האזור. ביסמרק האמין שרק איחוד תחת הנהגה פרוסית יוכל להביא ליצירת מדינה גרמנית חזקה, והוא לא היסס להשתמש במלחמות כדי להשיג מטרה זו.
מלחמת שלזוויג (1864)
הצעד הראשון באיחוד הגרמני היה מלחמת שלזוויג ב-1864. ביסמרק חבר לאוסטריה במטרה להילחם בדנמרק על שליטה בדוכסויות שלזוויג והולשטיין, שתושביהן היו גרמנים. הניצחון במלחמה העניק לפרוסיה שליטה על שלזוויג ואוסטריה קיבלה את הולשטיין. זה היה הצעד הראשון של ביסמרק לקראת איחוד גרמניה, כאשר הוא ראה בכך אמצעי לחיזוק פרוסיה וליצירת לגיטימציה להנהיג את שאר המדינות הגרמניות.
מלחמת שבעת השבועות (1866)
לאחר הניצחון במלחמת שלזוויג, ביסמרק החליט לפרק את הברית עם אוסטריה והוביל למלחמת שבעת השבועות בשנת 1866. מלחמה זו נוהלה בין פרוסיה לאוסטריה והסתיימה בניצחון מהיר לפרוסיה. כתוצאה מהמלחמה, ביסמרק הצליח להקים את הקונפדרציה הצפונית של גרמניה בהנהגת פרוסיה, ובכך חיזק את השליטה הפרוסית על המדינות הצפוניות של גרמניה.
מלחמת צרפת–פרוסיה (1870-1871)
המהלך האחרון של ביסמרק באיחוד גרמניה היה מלחמת צרפת-פרוסיה. ביסמרק השתמש במתיחות הלאומית בין צרפת לפרוסיה כדי לאחד את המדינות הגרמניות הדרומיות. לאחר שניצחה במלחמה, פרוסיה הצליחה לאחד את המדינות הגרמניות הדרומיות ולכונן את הקיסרות הגרמנית ב-1871, כאשר המלך וילהלם הראשון הוכתר כקיסר גרמניה. גרמניה הפכה למעצמה ריכוזית וחדשה במרכז אירופה, והשליטה הפרוסית בה הייתה ברורה.
מדיניות פנים: "קנצלר הברזל"
ביסמרק כונה "קנצלר הברזל" לא רק בזכות הישגיו הדיפלומטיים, אלא גם בשל מדיניותו הנוקשה בענייני פנים. הוא היה בעל השקפות שמרניות והתנגד לכל תנועה מהפכנית או ליברלית שעלולה לערער את השלטון.
"תרבותקמפף"
אחד הנושאים המרכזיים שבהם עסק ביסמרק היה יחסו לכנסייה הקתולית. הוא ניהל קמפיין בשם "תרבותקמפף" (מלחמת התרבות), שנועד לצמצם את ההשפעה של הכנסייה הקתולית על הפוליטיקה הגרמנית. הוא חוקק חוקים שנועדו להחליש את מעמד הכנסייה ולחזק את שליטת המדינה בתחומי החינוך והדת. למרות מאמציו, "תרבותקמפף" לא היה הצלחה מלאה ובסופו של דבר ביסמרק נאלץ לוותר על חלק מהצעדים שהנהיג.
מדיניות סוציאלית
למרות היותו שמרן, ביסמרק היה גם פרגמטי וניהל רפורמות סוציאליות משמעותיות, שהקדימו את זמנן. הוא ייסד את מדינת הרווחה הגרמנית, ובכך הפך את גרמניה למדינה הראשונה בעולם שהציעה ביטוח בריאות ממלכתי, ביטוח תאונות ופנסיה. הוא עשה זאת כדי למנוע את התפשטות הסוציאליזם וכדי לשמור על שליטה על מעמד הפועלים. הרפורמות האלה הצליחו לשמור על יציבות חברתית ולהפחית את התמיכה בתנועות רדיקליות.
מדיניות חוץ: שמירה על איזון הכוחות באירופה
לאחר איחוד גרמניה, ביסמרק הקדיש את מאמציו לשמירה על השלום באירופה. מטרתו הייתה לשמור על גרמניה חזקה אך לא אגרסיבית מדי, כדי להימנע מיצירת בריתות נגד גרמניה. הוא יזם שורה של בריתות דיפלומטיות עם אוסטריה, רוסיה וצרפת, תוך שמירה על איזון הכוחות באירופה.
מערכת הבריתות
ביסמרק יצר מערכת בריתות שנקראה "שיטת ביסמרק", שבה גרמניה הייתה במרכז המערכת הדיפלומטית באירופה. המטרה הייתה למנוע סכסוכים ולשמור על מאזן כוחות שיגן על גרמניה ממלחמות נוספות. השיטה הזו עבדה בהצלחה בתקופת שלטונו, אך לאחר פרישתו, גרמניה התרחקה מהמדיניות הזו, דבר שהוביל לעליית מתיחות שהסתיימה במלחמת העולם הראשונה.
סיום הקריירה וירידתו מהבמה
בשנת 1890, ביסמרק נאלץ לפרוש מתפקידו לאחר עימותים עם הקיסר וילהלם השני, שעלה לשלטון ורצה לנהל מדיניות חוץ אגרסיבית יותר. פרישתו של ביסמרק סימנה את סוף התקופה היציבה של גרמניה באירופה. למרות שפרש מהפוליטיקה, ביסמרק נשאר דמות מכובדת והמשיך לכתוב ולדבר על ענייני היום עד מותו ב-1898.
המורשת של ביסמרק
ביסמרק השאיר אחריו מורשת ענקית. הוא לא רק ייסד את גרמניה המאוחדת, אלא גם הגדיר את המדיניות האירופית בעשורים שלאחר מכן. מדיניות החוץ שלו הייתה גורם מרכזי בשמירה על השלום באירופה במהלך חייו, אך לאחר פרישתו, המדיניות האגרסיבית של יורשיו הובילה לבסוף להתמוטטות המערכת ולפרוץ מלחמת העולם הראשונה.
ביסמרק ייזכר בהיסטוריה כאחד המדינאים הגדולים ביותר, עם יכולת יוצאת דופן לשלוט במציאות הפוליטית ולעצב את ההיסטוריה העולמית בצורה שלא הייתה כמוה.
Comments